Stoere vrouwen leven na een ellendige gebeurtenis bewust door en maken keuzes. Dat is ondertussen duidelijk! Stoere vrouwen staan zichzelf ook met enige regelmaat een klotedag toe. Ze zijn niet altijd blij, happy en dansen niet fulltime vrolijk om ellende heen. Kijk ons hier eens lekker in actiemodus onze ellende opruimen! Soms is het gewoon wat is het: helemaal kut!

Mocht jij nog niet zo goed weten hoe je de ideale klotedag heelhuids doorkomt: Voorbereiding is key!  Dus geen paniek want wij hebben de ultieme voorbereidingslijst voor je!

Klotedag voorbereiding in 9 makkelijke stappen:

 1. Joggingbroek: Zorg dat je minimaal één, maar liever twee, slobberbroeken op voorraad hebt. Klotedagen ervaar je het beste in slobberige kleding. Die tweede broek heb je hard nodig omdat je ergens die dag koffie of thee gaat morsen op je eerste broek, want zo werkt dat nu eenmaal met een klotedag.
 2. Vreterijen: De kast moet vol liggen met het betere snaaiwerk. Whatever floats your boat! Zoet, hartig, alles door elkaar. Het is jouw klotedag, dus jij bepaalt. Zorg ook even voor wat van die handige afsluitzakjes, je gaat namelijk nooit alles op eten omdat je halverwege je vreetbui bedenkt dat je dit er morgen weer af moet joggen (of niet) en het zou zonde zijn als al dat lekkere vreetwerk verloren gaat. Beter bewaar je wat voor de volgende klotedag. (Pro-tip!)
 3. Oplader: Niks zo erg als een lege telefoon op een klotedag. Je wilt gewoon eindeloos scrollen door Facebook, Instagram of YouTube. Bij voorkeur met jaloezie en afgunst, dat mag op een klotedag namelijk gewoon. Oefen misschien van tevoren ook nog even je eyeroll, die doen het op dit soort dagen altijd heel goed.
 4. Netflix account: Niks zo lekker op een klotedag als eindeloos bingewatchen, en dan vooral series of films waarin mensen het lekker kut hebben. Je kunt je dan goed vereenzelvigen en lekker wegzakken in je zie je wel, het is ook allemaal klote emoties.
 5. Deezer/Spotify playlist: Ik heb een ‘klotedag-playlist’ in mijn muziek app. There, I said it! Omdat ik het nogal eens lastig vind om toe te geven aan zo’n klotedag, heb ik een playlist gemaakt met muziek die mij triggert om eens lekker een potje te gaan janken. Zo’n huilbui start dan vrij vlot (bij liedje twee is het vaak wel raak) om na een liedje of zes weer op te houden. Gevolg: totale opluchting!
 6. Notieboekje: Mijn assortiment aan notitieboekjes is eindeloos, je zou het een verslaving kunnen noemen. Mijn gebruikte notitieboekjes hebben allemaal hun eigen functie. Zo is er dus ook een ‘wat een klotedag notitieboekje’. Hierin schrijf ik dan op waarom alles nou zo rot is, waarom dingen niet gaan zoals ik wil en hoe ik dan wel wil dat het gaat. Het gaat vaak gepaard met veel gekras, en laten rondslingeren is absoluut geen optie. Er staan nogal veel vloekwoorden in en ongenuanceerde uitspraken aan het adres van mijn vriend en zoon. Vaak lees ik het de dag erna terug en moet ik vreselijk lachen om mezelf.
 7. Water: Je gaat hoofdpijn krijgen op een klotedag! Ik kan het niet leuker voor je maken. Van zeiken en zwelgen, en wellicht een portie tranen, krijg je nou eenmaal koppijn. Dat maakt dan de klotedag nog vele malen kutter, maar dat mag op zo’n dag. Het toverwoord is hydrateren: drink massa’s water! Zo kun je die koppijn proberen te voorkomen en wordt het allemaal niet nog vreselijker!
 8. Speeddial: In mijn favorieten op mijn telefoon staan mijn beste vriendinnen. Als ik namelijk een klotedag heb, dan wil ik dat ook graag delen. In hysterische uithalen, lange zinnen, en uitgebreide analyses wil ik ze meenemen in waarom het nou toch allemaal zo klote is. Belangrijk aspect: zorg ervoor dat je vriendinnen dit ook weten en snappen dat je alleen je ei even kwijt wilt. Actieve luistergeluiden van hun kant zijn vaak genoeg. Of start met de woorden: “Ik wil gewoon even een kwartiertje zeiken”
 9. Een schoon bed: We kennen allemaal het heerlijke gevoel van in een schoon bed stappen. Hemels! Om een klotedag rustig af te sluiten, kan ik je een schoon bed echt aanraden. Na al het vreten, zeiken, series kijken, bellen en janken is er niks zo fijn om in een schoon bed je klotedag af te sluiten en te besluiten dat er morgen weer een dag komt, die zeer waarschijnlijk niet zo kut is!

There you have it! Negen makkelijke stappen ter voorbereiding op je klotedag. You are welcome. Ook stoere vrouwen hebben gewoon dagen die niet zo makkelijk gaan als de anders. Door er gewoon aan toe te geven, kun je vaak de dag erna met hernieuwde energie weer aan de gang. En zo blijkt een klotedag ook gewoon een functie en enorme toegevoegde waarde te hebben.

Op naar de volgende klotedag, ik ben er klaar voor!

Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

6 Comments

 1. Hoi Janke,

  Een mooi initiatief ?, niets mooiers dan je eigen ervaring te gebruiken om anderen te helpen. Wat ik echter wel mis bij jouw 9 tips voor een kutdag is sporten. Of dat nu wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen of boxen is dat maakt niet uit. Maar ook daar kun je veel in kwijt is mijn ervaring. Janke, heel veel succes, ?en?toegewenst.

  Een Vitale groet,
  Roos

  • Janke Verhagen Beantwoord

   Hey Roos,

   Die staat er waarschijnlijk niet bij omdat ik op een klotedag niet in beweging te krijgen ben 😉 (Eerlijk is eerlijk: vaak ook niet op een gewone dag.)
   Als het bij jou voorbereiding pas: je hebt groot gelijk! En die joggingbroek heb je toch al aan, heeft die meteen zijn functie bewezen 🙂

   Liefs,
   Janke

 2. Ik wil je heel erg bedanken voor deze site en tips voor een kutdag. Mijn man is 13 weken geleden op 55 jarige leeftijd overleden en ben nu samen met mijn 15 jarige zoon. Door deze tips weet ik dat ik me niet sterker hoef voor te doen dan ik ben. Die muziek is helemaal een goeie. Ik ga ook maar zo’n lijst maken, want huilen op commando gaat beter met een paar goeie tranentrekkers

  • Janke Verhagen Beantwoord

   Hoi Linda,
   wat naar! Ik hoop dat je op deze site een klein beetje inspiratie en informatie kunt vinden, waar je wat aan hebt.
   En inderdaad: een playlist is een heel goed idee weet ik uit ervaring 😉
   Fijn weekend, Janke

 3. Ik lig finaal in de blind hier.. heerlijk! Pis in mijn panty.. of wacht die draag ik nooit.. Zitten kut als je maatje 46 hebt.. vind ik.. Anyway…Ik doe t best cool dus op kutdagen, soms veins ik gewoon n kutdag.. want dan wil ik die serie afkijken ?. Ik ga me maar es op jouw nieuwsbrief abonnemeneren. Cool.
  Ga zo door!

  • Janke Verhagen Beantwoord

   Oh die panty ? Vreselijk! Ik kan er helemaal niks mee, behalve erin pissen van het lachen!

   En daar zeg je zo wat over die nieuwsbrief! Die heb ik nog niet, maar die ga ik snel maken.

   Thanks voor het gloeilampje ?

Schrijf een reactie