Het is de strijd die we het meest strijden. Als we een keuze moeten maken of een besluit moeten nemen: de strijd tussen je hoofd en je hart.

Laatst leerde ik dat, ook al denken we vaak dat het een hoofdelijke beslissing is, je bijvoorbeeld een huis koopt met je hart. Je hebt het besluit al genomen als je de drempel overstapt, en in sommige gevallen nog eerder. Je hoofd gaat daar dan argumenten voor of tegen bij bedenken zodat het besluit dat je met je hart hebt genomen ook aan je hoofd “verkocht” wordt.

Als ervaringsdeskundige, mijn laatste huis kocht ik ten tijde van mijn enorme rouw om dichtbij mijn toenmalige droomman in de buurt te wonen, weet ik dat bovenstaand voorbeeld echt zo werkt. Zelfs toen een vriendin me op de vrouw af vroeg of ik niet voor Mister X een huis aan het kopen was, kon mijn hoofd nog niet toegeven wat mijn hart allang wist. Tussen mij en Mister X is het uiteindelijk niks geworden, maar het geeft maar aan hoe sterk je hart is.

Als rationeel persoon heb ik mezelf echt moeten leren om meer vanuit mijn hart besluiten te nemen. Je hoofd volgt je hart vanzelf blijkt uit dit voorbeeld. Hoe handig is dat?

Uit onderzoek, vanuit de positieve psychologie, is gebleken dat we allemaal 24 sterke kanten hebben en deze in meer of mindere mate inzetten. Deze 24 kanten zijn onderverdeeld in 12 heart strenghts en 12 mind strenghts. Martin Seligman en Christopher Peterson hebben samen jarenlang onderzoek gedaan naar geluk en kwamen tot de ontdekking dat het bewust inzetten van de hart-kanten positieve gevoelens bij jou en je omgeving oproept. Hierdoor ontstaat er meer verbondenheid. En laat dat nou een term zijn die we de laatste jaren steeds meer horen.

Goed nieuws: deze kanten kun je trainen. Zowel de heart strenghts als de mind strenghts. De mind strenghts blijken bij veel mensen al relatief goed ontwikkeld te zijn. Door hun omgeving, door school, door ervaring. De heart strenghts bieden vaak de meeste ruimte voor verbetering. Juist het versterken van deze heart strenghts kan je gezonder en gelukkig maken aldus Seligman & Peterson.

Check eens het onderstaande lijstje. Hoe is het met jou heart strenghts gesteld. Welke zijn er al optimaal ontwikkeld, en welke kunnen nog wel een opsteker gebruiken?


Heart Strenghts

Oog voor schoonheid: En dan in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen persoonlijke schoonheid, maar ook die van het bos waarin je wandelt met de hond, het schilderij wat al jaren aan de muur hangt, dat kopje met die barst in het oor en ga zo maar verder. Mensen die deze vaardigheid goed ontwikkeld hebben, zien meer schoonheid in juist de kleine dingen en waarderen daardoor meer wat ze hebben en zien.

Nieuwsgierigheid: Mensen met een nieuwsgierig brein hebben een actief brein. Niet alleen zijn ze nieuwsgierig naar de wereld om zich heen, maar ook naar hun eigen ervaringen.

Levenslust: Vrolijk en actief, zo worden mensen met veel levenslust vaak omgeschreven. Ze hebben veel energie en gaan voor 100% ergens voor. Levenslust hangt volgens Seligman &Peterson direct samen met een gezond gevoel van geluk, maar ook je fysieke toestand.

Gemeenschapszin: De mensen die deze kant bezitten hebben een groot sociaal verantwoordelijkheidsgevoel en zijn maatschappelijk betrokken. Zij doen het vaak goed in een team en passen vaak goed in een groep. Ook hebben mensen met een sterk ontwikkelde gemeenschapszin vaak meer vertrouwen in de mensheid wat optimisme stimuleert.

Vergevingsgezindheid: Het loslaten van boosheid en wraakgevoelens is hierbij essentieel. Mensen die dit goed kunnen hebben minder vaak last van depressie, woede of angsten. Jaloezie heeft volgens de heren onderzoekers ook direct te maken met vergevingsgezindheid, net als iemand iets gunnen.

Dankbaarheid: Het dankbaarheidsdagboek maakt een enorme opmars en dat is niet zonder reden. Dankbare mensen zijn zich bewust van alle goede dingen die in hun leven gebeuren en nemen ook de tijd om hierbij stil te staan. Dit stimuleert wederom optimisme en een gevoel van geluk.

Sociale Intelligentie: Oftewel: EQ! Als dit één van jouw sterke kanten is, dan ben jij je meer dan gemiddeld bewust van de emoties en motieven van anderen, maar ook die van jezelf. Vaak zijn deze mensen bijvoorbeeld klantvriendelijker in hun werk.

Spiritualiteit: Volgens Seligman & Peterson hebben spirituele mensen duidelijke beelden over de zin en het doel van het leven en geven hier dan ook op die manier invulling aan. Daarnaast wordt hier ook een bepaalde mate van troost in gevonden. Het verlaagt stress en geeft ook meer sociale steun.

Liefdevol zijn: Mensen die een sterk ontwikkelde liefdevolle kant hebben, gaan vaker dan anderen diepe betekenisvolle relaties aan met anderen, in welke vorm dan ook. Het gaat om delen en zorgen voor elkaar, maar ook voor jezelf. Deze mensen zijn dan ook beter in staat om hulp te zoeken wanneer dit nodig is in hun leven.

Hoopvol zijn: Hoopvolle mensen kijken niet met angst, maar met optimisme naar de toekomst en zetten zich ook actief in om deze wenselijke toekomst ook realiteit te maken.

Humor: Heb je veel humor: dan heb je minder stress! Ook hierbij wordt het actieve brein gestimuleerd waardoor er vaak hele bijzonder oplossingen komen voor uitdagingen.

Vriendelijkheid: Ben je vriendelijk, dan ben je behulpzaam naar anderen. Onderzoek wijst uit dat mensen die bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen, meestal vaak mentaal en fysiek gezond zijn.


Met mijn persoonlijke heart strenghts zit het wel goed. Er is zeker op alle 12 kanten nog ruimte voor verbetering, helemaal op dagen dat ik met mijn verkeerde been uit bed stap, de hond beneden heeft geplast, mijn zoon zijn melk omgooit en mijn vriend de auto niet getankt heeft zoals hij beloofd had. Dan ben ik heel even al mijn heart strenghts vergeten. Godzijdank, komen ze, ook gedurende zo’n kutdag,  gewoon vanzelf weer terug. En anders weet ik nu welke ik moet gaan oefenen!

I love heart strenghts!  


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

2 Comments

 1. Dag Janke

  Wat een mooi iniatief!

  Ik heb de link en je interview in hart van Nederland gedeeld op de besloten FaceBook pagina Nabestaanden Moord.

  Heel veel succes en ik laat me graag door je inspireren!

  Warme groet

  Wicky

  • Janke Verhagen Beantwoord

   Hey Wicky,

   we meet again! Lief dat je wil delen. Ik hoop inderdaad dat het voor mensen inspiratie oplevert.

   Fijn weekend,
   Janke

Schrijf een reactie