Het is om te Janke, maar hoe nu verder?

De dag waar ik zo naar uit heb gekeken is eindelijk hier:

Het is om te Janke is nu live!

Nou waren er stiekem al wat artikelen gepost, gewoon om je te prikkelen, maar vandaag is dan echt de live datum. Als onvervalste Pietje Freaking Planning voelde ik de enorme behoefte om een live gang datum te hebben. Maar als onvervalste overenthousiaste dolle mina, wilde ik de afgelopen weken ook al artikelen delen.

Dan doen we het toch gewoon allebei? Ik heb even om me heen gekeken, maar ik zag niemand afkeurend nee schudden. Dus hopla: the best of both worlds.

De afgelopen weken heb ik me echt wel een paar keer afgevraagd waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Misschien wel meer dan een paar keer zelfs. Uren achter de laptop, details veranderen, lezen over social media strategieën, content verzamelen, interviews afnemen en uitwerken en dan ook nog gewoon mijn interim klus uitvoeren. Omdat ik zo overtuigd (en dolenthousiast) ben over het feit dat Het is om te Janke meerwaarde kan hebben voor zoveel mensen, stond ik op standje vooral doorgaan.

Waarom Het is om te Janke?

Nadat mijn vriend, en vader van onze zoon, in 2014 bij een persoonsverwisseling om het leven kwam (dit is een mooie zin voor hij werd per ongeluk geliquideerd), ben ik heel lang op zoek geweest naar iets wat mij zou kunnen helpen. Zowel professioneel als persoonlijk. Aan een heleboel zaken heb ik echt wel wat gehad, maar wat ik echt zocht, dat vond ik nergens.

Iemand of iets die paste bij hoe ik met deze kut situatie omging. Veel was gericht op oude theorieën, lotgenotencontact en hopeloos ouderwets. Vooropgesteld: iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad. Wat bij mij past, hoeft niet bij iedereen te passen en andersom. Maar waar was de moderne kijk op rouw? De moderne kijk op verwerken van iets? Als ik al wat tegenkwam was het voor mij veel te zielig-gericht. Ik wist wel dat ik zielig was, daar hoefde ik nou juist geen bevestiging in. Ik wilde die peper in mijn reet, die glimlach om mijn vaak te grove grappen, die niet oordelende anderen. In mijn eigen kring vond ik die mensen wel, maar online was er maar bar weinig te vinden.

Dan maak ik het zelf wel! En zo geschiedde. Het is om te Janke is geboren!

Wat is Het is om te Janke?

Goede vraag, daar ben ik zelf ook nog een beetje zoekende naar. Vooralsnog is het een online magazine dat zich richt op stoere vrouwen met humor (heel belangrijk) die iets kuts hebben meegemaakt. Ze kunnen hier op zich prima mee omgaan, maar zijn soms op zoek naar een praktisch en eerlijk zetje in de juiste richting. Dat zetje biedt Het is om te Janke. Dit kan zijn door te lezen over anderen en hun situatie (interview), een mooi verhaal (inspiratie) of theoretische achtergrond (informatie).

Wat voor kut situatie dit dan is? Dat kan van alles zijn. Het is om te Janke gaat zeker niet alleen over klassieke rouw, zoals bij overlijden. Misschien ben jij je baan kwijt geraakt, recentelijk gescheiden, is je huis leeggehaald, heb je een schuld opgebouwd….. Alles wat jij zelf als kut situatie zou bestempelen is het daarmee ook.

Het uitgangspunt op Het is om te Janke is altijd positief! Sommige zaken in het leven overkomen je, hoe je daarop reageert, is bepalend voor de rest van je leven. Klagen mag best even, zwelgen in zelfmedelijden kan ik namelijk ook best prima, maar daarna is het wel de bedoeling om weer de regie te pakken over je eigen leven.

Vaste items die voorbijkomen op Het is om te Janke zijn:

 • Een wekelijks interview met iemand die, na een klote situatie nu op een punt is gekomen dat ze weer happy zijn met hun leven. Hoe dat zo gegaan is, is voor iedereen die het leest, een bron van inspiratie. Elke woensdag lees je hier een nieuw interview.
 • Het burn-out dagboek van Suuzzzz. Eind 2014 stortte zij totaal onverwacht in een burn-out. Vanaf toen besloot zij een dagboek bij te houden. Dit dagboek deelt zij ongecensureerd elke week hier.
 • Stoere Vrouwen Dinsdag op alle social media kanalen. Wie vinden jij en ik nou echt een voorbeeld van een stoere vrouw die, na een kut situatie, weer is gaan doorleven. Je leest het elke dinsdag.
 • Boekentips! Er zijn legio boeken je op weg kunnen helpen met doorleven. Elke eerste maandag van de maand deel ik een tip met je, gewoon om je weer aan het lezen te krijgen. Heb je dan mooi een maand de tijd voor.

En verder? Verder zie ik gaandeweg wel hoe ik het verder ga vormgeven. De route ligt nog helemaal open. Heb je een briljant idee? Schroom alsjeblieft niet om dit te delen.

Motto

Situatie + Reactie = Uitkomst is het uitgangspunt van alle uitingen van Het is om te Janke. Ik geloof zelf heilig in dit motto. Op 13 juli 2014 was mijn leven in één klap inktzwart! En nu? Nu geef ik mijn leven toch echt weer een dikke 8, op een mooie zomerdag zelfs een 9!

Als ik het kan, kan jij het ook!

Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

4 Comments

  • Janke Verhagen Beantwoord

   Hey Johan, leuk dat je aan het lezen geslagen bent! Mocht je nog tips hebben, ik hou me warm aanbevolen!
   Welkom en tot snel, Janke

 1. Het is zo oneerlijk wat jullie is overkomen.
  Veel respect en bewondering voor jou.
  Je bent een sterke vrouw en een sterke moeder!

Schrijf een reactie