Ik zit enorm slecht in mijn vel! There, I said it. En de laatste dagen pieker ik me suf over de reden. Wat de gesteldheid van mijn vel niet ten goede komt.

Mijn lontje is kort, ik snauw, ben chronisch moe en in een slecht humeur, er zit een kabouter achter mijn linkeroog de hele dag op een drumstel te rammen en ik moet mezelf met enige regelmaat achter de laptop schoppen om te gaan typen.


Al dat gepieker levert me geen zak op, sterker nog al dat gedraai in rondjes duwt me alleen maar nog verder naar beneden. Precies de richting op die ik niet op wil!

 • Is het de proforma zitting die me nog in de weg zit?
 • Het feit dat dit de eerste maand is dat ik geen factuur eruit stuur?
 • Is thuiswerken misschien toch niet zo voor me weggelegd omdat ik zo niet echt onder de mensen kom?
 • Zou ik misschien toch die 5 kilo moeten afvallen (maak er maar 10 van trouwens)?
 • Pieker ik teveel over mijn website statistieken?
 • Zou ik meer aan sales moeten doen?
 • Moet ik de website juist meer of minder op rouw richten?
 • Waarom is mijn puppy zo vervelend sinds hij in de puberteit zit?
 • Maak ik me teveel zorgen over het opstandige gedrag van mijn zoon?
 • Waarom komen we steeds niet uit met ons huishoud budget?
 • Is online ondernemen wel echt iets voor mij?
 • Waarom heb ik zo’n moeite met prospects nabellen?
 • Zal ik wel of niet zelf die training gaan geven?

Arggghhh! Gedoe allemaal! Feit is: mijn velletje zit niet lekker, totaal niet lekker. De afgelopen 2 maanden (en stiekem die maand ervoor ook al) ben ik voor 200% voor Het is om te Janke gegaan, en dat doe ik eigenlijk nog steeds. Als het dan ineens moeizamer lijkt (met de nadruk op lijkt) te gaan, dan ben ik even tijdelijk in mineur! Dit is toch wat ik wilde? Wat zeur je dan?

En dan kom ik weer uit op practice what you preach! Zeiken, mekkeren en lamlendig op de bank liggen zeuren moet maar weer eens over zijn. Ik gun mezelf echt mijn baal momenten, maar genoeg is ook genoeg! Ik steek een dikke middelvinger op naar mijn klotehumeur.

Ik ruk 1 van mijn meest prachtige notitieboeken van stal (en de keuze is in mijn geval reuze), sla de eerste pagina open en schrijf in het midden: Janke!

Daarna komen de woorden vanzelf. Mijn braindump is een feit. Nu nog even prioriteit aanbrengen en dan bovenaan beginnen. Je komt vanzelf aan het einde van je lijstje terecht. Als eerste heb ik een massage geboekt voor aankomende week, de rest komt vanzelf jullie kant op. 

Jezelf centraal zetten is zo gek nog niet! 


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm verloofd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

Schrijf een reactie