Als je leven op z’n kop staat, je van verdriet niet meer weet waar je het zoeken moet. Als je geen hap door je keel kunt krijgen van narigheid. Juist dan is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen, eten dus. Maar hoe?

Vandaag de 5 beste rouwkost recepten:

  • Soep. Rouwen zonder kauwen. Giet de gladde massa gewoon naar binnen en je kunt er weer even tegen. Koud of warm het maakt niet uit. Hoewel warme soep wel een fijn troostend effect kan hebben. Natuurlijk kun je een blik soep opentrekken, maar een simpele soep is ook zo gemaakt.

De simpelste soep: 250 gram kant en klare soepballetjes, een zak soepgroenten en 2 bouillonblokjes. Breng een liter water met twee bouillonblokjes aan de kook, gooi de balletjes en de groenten in het kokende water, breng weer even aan de kook, zet vuur zacht en laat 20 minuten zachtjes borrelen.

Je kunt er natuurlijk ook van alles bijgooien: kikkererwten, vermicelli, en zo ongeveer elke groente die je in huis hebt.

  •  Pasta. Als je een brok in je keel hebt is het fysiek bijna onmogelijk om harde dingen weg te krijgen. Pasta is makkelijk te maken, snel klaar, zacht en bevat een ton aan koolhydraten. Dat laat je tranenmotortje wel weer even draaien. Gooi er gewoon een potje kant en klare bolognese saus doorheen als je het echt niet kunt opbrengen om losse ingrediënten in een pan te gooien.

De snelste pasta: haal verse pasta bij de supermarkt. Die is na vier minuten in kokend water al klaar.  Dan heb je dus vier minuten om je saus op te warmen/in elkaar te flansen. Voor een snelle, gezonde, verwen jezelf saus, haal je: 100 gram gerookte zalm, (kant en klare maar liefst wel verse) pesto, kerstomaatjes en parmezaanse kaas. Snij de zalm in stukjes, snij de tomaatjes door de helft. Roer de pesto door de pasta, zalm erbij, tomaatjes erbij, kaas erover en klaar. Heb je stiekem toch goed voor jezelf gezorgd.

  • Hartige taart. Je kunt een kant en klare Quiche halen en opwarmen, maar misschien is het bakken van de taart ook wel een mooi moment om je even te focussen op iets anders dan je verdriet. Een uurtje mindfull bakken en dan hoef je vandaag en morgen niet meer over eten na te denken. Hartige taart wordt met de dag lekkerder en bevat alles wat je nodig hebt.

De eenvoudigste hartige taart: een pak diepvries spinazie (geen a la creme), een pak bladerdeeg, kookroom, 2 eieren, 250 gram (vegetarisch) gekruid gehakt, geraspte kaas, een ui. Ontdooi de spinazie, rul het gehakt ondertussen, en (als nodig) ontdooi het bladerdeeg. Gooi het gesnipperde uitje op het laatst nog even door het gehakt. Bedek je bakvorm met het bladerdeeg, prik wat gaatjes in de bodem, en strooi als je dat hebt wat paneermeel over de bodem. Meng de kookroom (ongeveer 100 ml), de twee eieren en een half/drie kwart zakje geraspte kaas door elkaar. Meng de spinazie met het gehakt en meng daar het kaas-room mengsel weer doorheen. Gooi de vulling in de bedekte springvorm. Als je bladerdeeg over hebt kun je er slierten van maken en een leuk vlechtwerkje over de vulling leggen. Bestrijk in dat geval het bladerdeeg met wat eigeel, voor een mooie goudbruine kleur na het bakken. Hou voor het bakken de tijd aan die op het bladerdeeg staat aangegeven.

  • Smoothies. Als je echt niet kunt eten en je hebt wel een blender dan zijn smoothies een uitkomst. Spinazie of boerenkool lenen zich prima voor een shake. Banaantje erbij, appeltje, handje granen van het een of ander, scheut yoghurt en shaken maar. Je voelt de gezondheid met elke slok je lichaam instromen.

Supergezonde, snelle, simpele, maar toch ook vullende smoothie: handje (verse) spinazie, ½ avocado, 20 gram grof gehakte amandelen, ½ banaan, 1 glas water. Alles in de blender en…blenderen maar!

  • Ok, het is niet gezond en ook niet verstandig, maar soms moet je gewoon alle logica overboord gooien en donuts eten. Ingrediënten: suiker en vet, hmmmmm.

Suzanne Muller is freelance tekstschrijver. Eind 2014 werd zij overvallen door een burn-out. Op dat moment start ze met haar burn-out dagboek. Op Het is om te Janke deelt Suzanne elke week een ongecensureerde aflevering. Suzanne woont in Amsterdam-Zuid met haar vriend Jamal en haar zoon Joris, haar volwassen dochter woont op zichzelf. Naast schrijven zet zij ook graag haar hersenspinsels om in tekeningen via Elke Dag Dicht.

Schrijf een reactie