Slapen

Vandaag is het Wereld Slaap Dag. Just so you know!

Het is ondertussen geen geheim meer dat we als maatschappij (ik generaliseer graag) steeds minder en slechter slapen. Geen schermpje voor je naar bed gaat? Persoonlijk lig ik zomaar 45 minuten door mijn tijdlijn te scrollen als ik erin lig, en eigenlijk echt zou moeten slapen. Of nog zo’n guilty pleasure: ik schuif wat met fruit in een spelletje om weer een level verder te komen. Ooit heb ik mezelf wijs gemaakt dat ik hierdoor minder ga piekeren omdat ik mijn andere hersenhelft aanspreek en dus makkelijker in slaap kom. Think again!

Slapen is van groot belang om goed te kunnen functioneren. Ondertussen weten we dat niet iedereen evenveel slaap nodig heeft, en ook functioneren is een subjectief begrip. De één vindt met half dichte ogen door de dag strompelen goed genoeg, terwijl dat voor de ander één groot schrikbeeld is. Persoonlijk probeer ik 7 uur slaap te krijgen. Eigenlijk is mijn doel 8 uur, maar aangezien ik dat nooit haal, leek het me zinvoller dit doel iets naar beneden bij te stellen. Mijn succes-rate hierop varieert nogal.

Mijn uitdaging zit hem vooral in inslapen. Mijn wederhelft heeft weer een probleem met doorslapen. En zo heeft ieder mens zijn eigen slaapuitdaging. Wat mij helpt bij het inslapen is een mevrouw die in het Engels tegen me kletst over zwaar wordende oogleden, terugtellen van 10 tot 1 en iets met mezelf voorstellen in een schommelende boot. Dit laatste weet ik niet zeker, want meestal red ik het niet zover en ben ik al compleet onder zeil. Van dit soort apps voor op je telefoon zijn er inmiddels ook honderden. Gratis en betaald. Aangezien ik niet gierig wil zijn als het gaat om mijn kwaliteit van slapen, heb ik er toch zeker 8 euro in geïnvesteerd. En met succes!


Alleen heel soms vind ik die mevrouw mateloos irritant, en mezelf ook. Ik vind namelijk eigenlijk dat ik zonder hulpmiddel in slaap zou moeten kunnen vallen. Waarom deze gedachte me soms overvalt weet ik ook niet, feit is nou eenmaal dat het gebeurt. En het heel mindfull ‘laten zijn’ lukt me dan ook niet meer. Dus ga ik op zoek naar alternatieven.

In mijn zoektocht naar meer (en vooral diepere slaap) heeft mijn vriend Google me op verschillende manieren geholpen. Een snelle search op de term ‘slaaptips’ levert al gauw 240.000 resultaten op. De kwaliteit van deze sites mag je zelf beoordelen. Uiteindelijk stuitte ik op de site van Swiss Sense (je weet wel, van die bedden, matrassen en boxsprings) waarop zij schrijven over de beste tips voor een goede nachtrust. Om jou een (nachtelijke online) zoektocht te besparen deel ik ze hier graag met je!


Slaaptip 1: Pas wanneer je ontspannen naar bed gaat, rust je goed uit. Daarom raden we het af om meteen na het sporten of werken te gaan slapen. Hoe rustiger de uren voor het naar bed gaan, hoe rustiger je slaapt en hoe meer uitgerust je ontwaakt. Voor een goede nachtrust geldt: hoe saaier, hoe beter!

Slaaptip 2: Zorg ervoor dat je slaapkamer goed geventileerd en lekker fris is. Zet bijvoorbeeld je raam open. Wel met een gordijn ervoor, want in een donkere kamer val je sneller in slaap. Laat de verwarming ’s nachts niet aanstaan. Qua temperatuur is 15 graden ongeveer de meest ideale slaaptemperatuur. Als je lichaamstemperatuur te hoog of te laag is, kan dit er ook voor zorgen dat je sneller wakker wordt.

Slaaptip 3: Probeer een uur voordat je gaat slapen te ontspannen door een boek te lezen of in een warm bad te gaan.

Slaaptip 4: Actieve mensen slapen beter. Daarom is het goed om meer te bewegen. Denk eens aan fietsen, zwemmen, wandelen of joggen. Maar (let op tip 1) doe dit niet vlak voor het slapen gaan, minimaal twee uur van tevoren.

Slaaptip 5: Pas wanneer je lekker ligt, kun je lekker slapen. Keer bij het verschonen van je bed daarom je matras of topper. Zo blijven ze in topconditie, voorkom je kuilvorming en lig je lekkerder.

Slaaptip 6: Wees er ook zeker van dat je matras, topper en hoofdkussen passen bij jouw lichaamsbehoeften. Je schouders en nek moeten goed ondersteund worden.

Slaaptip 7: Regelmaat zorgt voor een goede nachtrust. Probeer zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Powernaps kunnen ervoor zorgen dat je de dag gemakkelijker doorkomt, maar er bestaat ook het risico dat ze je slaapritme verstoren.

Slaaptip 8: Cafeïne, nicotine en alcohol hebben een ongunstige invloed op je slaapgedrag. Het kost je meer moeite in slaap te vallen en je slaapt onrustiger.

Slaaptip 9: Verspreid een ontspannend aroma in de kamer. Lavendel bijvoorbeeld, heeft bewezen kalmerend te werken.

Slaaptip 10: Heb je een televisie, computer of laptop in je slaapkamer staan? Dit schept onrust. Het is daarom aan te raden deze in een andere ruimte neer te zetten. Daarnaast is ook het gebruik van je telefoon vlak voor je gaat slapen niet aan te raden. Dit niet alleen voor de elektrische golven die invloed op je nachtrust zouden kunnen hebben maar ook het licht. Zorg er overdag voor dat je voldoende in het daglicht zit en ’s avonds juist kunstmatig licht beperkt. Dim wanneer mogelijk de lampen een uurtje voor je naar bed gaat.

Slaaptip 11: Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Het gaat er daarom niet om hoeveel uur je slaapt, maar hoe goed je die uren besteedt. Staar je daarom niet blind op de klok. Dit zorgt alleen voor onrust in je hoofd. 


Zelf kan ik duidelijk nog wel wat van deze tips gaan toepassen… Doe jij er ook je voordeel mee, en ik wens jou een goede nachtrust.

Welterusten!

Bron: https://www.swisssense.nl/11-slaaptips-goede-nachtrust

Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm verloofd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

Add A Comment