Hallo open deur! Om de laatste Stoere Vrouwen Donderdag voor de vakantie in stijl af te sluiten, vond ik Moeder Theresa de enige juiste keuze voor vandaag.

Deze controversiële katholieke zuster heeft zo ontzettend veel betekent voor de wereld, dat ik met geen mogelijkheid eer kan doen aan haar persoon zonder hierbij van alles te vergeten.

Op 17-jarige leeftijd trad ze in de orde van Onze lieve vrouw van Loreto in Rathfarnham, Ierland. Een jaar later vertrok ze naar Calcutta in India waar ze onderwijzeres werd aan een meisjesschool.


Getroffen door het lot van de talloze dakloze zieken en stervenden, zwervende kinderen, hongerigen en leprozen besloot zij zich te wijden aan deze armsten der armen. Ze verliet met toestemming van Pius XII haar klooster en zette in Calcutta een wereldwijd bekend werk onder armen op, dat zij tot kort voor haar dood leidde. Ze stichtte de orde van de Missionarissen van Naastenliefde, een religieuze orde voor zusters in Calcutta.

In 1979 ontving zij voor haar werk de Nobelprijs voor de Vrede.

In 2003 werd ze zalig verklaard en in 2016 heilig.

Het motto van Moeder Theresa was:

De vrucht van stilte is het gebed.
De vrucht van het gebed is geloof.
De vrucht van het geloof is liefde.
De vrucht van liefde is dienstbaarheid.
De vrucht van dienstbaarheid is vrede.

En hoewel ik verre van gelovig ben, heb ik wel veel bewondering voor de onbaatzuchtigheid die zij haar hele leven heeft laten zien en gelden.

Lees ook: Stoere Vrouwen Donderdag: Maxima


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.


Schrijf een reactie