Als er aan je gevraagd wordt of het goed met je gaat, dan zijn we vooral geneigd om daar positief op te reageren. Ook al is dat misschien niet de hele waarheid.

Uit onderzoek blijkt dat het menselijk geluksniveau bovengemiddeld is, zelfs wanneer mensen in lastige omstandigheden verkeren. Hoe komt dat? Professor Dov Shmotkin deed onderzoek naar het zoeken naar geluk in tijden van tegenslag.

Professor Dov Shmotkin deed onderzoek bij mensen tijdens hun hele levensloop, maar ook naar langetermijntrauma’s bij, onder andere, Holocaustoverlevenden. Hij is verbonden aan de afdeling Psychologie en het Herczeg Institute on Aging van Tel Aviv.


De sleutels tot geluk zijn volgens hem:

  • Geluk is dynamisch en heeft als doel het creëren van een gunstige psychische omgeving zodat we in staat zijn om normaal en competent te functioneren,
  • Het idee dat er ook kwaad in de wereld is, helpt mensen om alert te zijn in hun strijd om veilig en gezond te blijven,
  • Een toestand van (subjectief) welbevinden kan een tegenwicht bieden tegen de negatieve gevolgen van extreem actief kwaad en kan dat zelfs ontmantelen.

Kort door de bocht, stelt de professor dat juist door het kwaad in de wereld en tegenslagen mensen alerter zijn op welbevinden en daar actiever mee bezig gaan.

Persoonlijk kan ik me hier goed in vinden. Kwaad geeft je vaak een bitchslap en dan pas kom je in actie. Zonde, want je kan het ook al voor zijn.

Wat denk jij? Laat hieronder een reactie achter of op social media. Is kwaad een katalysator voor geluk?

Lees hier de andere afleveringen uit de serie “Wat is geluk”


Bron: Geluk, The world book of happiness. Je kunt deze hier bestellen:


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.


Schrijf een reactie