Professor Noraini M. Noor werkt aan de Internationale islamitische Universiteit van Maleisië (Women for Progress Research Unit). In Maleisië wonen bijzonder veel etnische groepen, met name Maleiers, Chinezen en Indiërs. De studenten op de universiteit vinden het lastig om het concept “geluk” te duiden. Zij zelf zoekt het antwoord op de vraag “wat is geluk” in de cultuur en de religie van de Maleiers.


De sleutels tot geluk:

  • Geluk wordt gekenmerkt door tevredenheid en vrede met zichzelf en de wereld,
  • Je kunt pas tevreden en gelukkig zijn als er een evenwicht is tussen lichaam en ziel,
  • De behoefte gelukkig te zijn is universeel, maar de manier waarop de behoefte wordt nagestreefd en uitgedrukt, kan cultuurgebonden zijn.

En, herken jij wat van je eigen gelukssleutels in die van haar? Laat het me weten in een reactie hieronder of op social media.


Bron: Geluk, The world book of happiness. Je kunt deze hier bestellen:


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

Schrijf een reactie