In mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag “Wat is geluk?” stuitte ik meteen op super interessante materie. Positieve Psychologie. Binnen mijn opleiding had ik hier al eerder kennis mee gemaakt, maar ik had dit nog niet zo verbonden aan de gelukszoektocht.

Christopher Peterson wordt gezien als de grondlegger van de positieve psychologie. Zijn kijk op geluk behelst de volgende sleutels:

  • De beste manier om te genieten is in gezelschap van anderen;
  • Zoek geluk niet in jezelf, maar in je betrokkenheid bij anderen;
  • Koester de personen die belangrijk voor je zijn (ouders, kinderen, gezin, vrienden, familie, maar ook collega’s en leerkrachten bijvoorbeeld;
  • Besef dat jij voor één van die anderen ook een “ander” bent.

Heel kort door de bocht kan ik meneer Peterson heel prima volgen. Zonder mijn “anderen” was er voor mij inderdaad helemaal geen geluk. Dat betekent niet dat mijn geluk van ze afhangt, maar wel dat ze de meest grote bijdrage leveren.

Hoe zit dat bij jou? Ik ben benieuwd, laat vooral een reactie achter op de site of op social media.


Bron: Geluk, The world book of happiness. Je kunt deze hier bestellen:


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

Schrijf een reactie