De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bestaat uit de dertig landen met het hoogste inkomensniveau. Zo, dat is een stevig groepje bij elkaar.

Meneer Jon Hall staat aan hoofd van het programma dat de voortgang van de OESO meet. Hij heeft, na ruim 10 jaar onderzoek, de overtuiging dat de beleidsmaker hun visie en maatstaven voor vooruitgang moeten verruimen.

“Vooruitgang is een verbetering in het evenwichtige en duurzame welbevinden van een maatschappij. Geluk is een belangrijk onderdeel van dat welbevinden.” aldus Jon Hall.


Een sterke economie, en het hebben van een goed bestuurde en bruisende cultuur is geen welbevinden op zich. Geluk is dan dus ook niet gelijk te schalen met het bruto nationaal product. Wat dan wel?

De sleutels voor geluk volgens Jon Hall:

  • Een gezonde economie is geen doel op zich. Directe criteria voor het welbevinden van de mens moet centraal staan in de evaluatie,
  • Het welbevinden van de mens wordt ondersteund door drie domeinen van menselijke activiteit: de economie, ons cultureel erfgoed en de manier waarop we onszelf besturen,
  • Een goed ecosysteem is cruciaal voor ons welbevinden.

Herken jij jezelf in deze sleutels? Is geluk samen te brengen met hoogte van inkomen van een land? Ik vermoed voor een gedeelte van wel. Geld maakt niet gelukkig, maar het is wel een stuk lastiger als je het helemaal niet hebt.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Laat een reactie achter hieronder of op social media.


Bron: Geluk, The world book of happiness. Je kunt deze hier bestellen:


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

Schrijf een reactie