Ik ben echt een sucker voor sieraden met betekenis. En die hoeven helemaal niet zo duur te zijn kwam ik achter. Het is maar welke betekenis je er zelf aan geeft.

In de weken na de dood van Stefan heb ik mezelf een behoorlijk dure ring cadeau gedaan. (Net als een hoop andere zaken, want ik vond dat ik dat gewoon verdiende.) Die ring heb ik eerst niet durven dragen, zo bang was ik dat ik hem kwijt zou raken. Die angst heb ik van me afgeschud en nu prijkt hij dagelijks om mijn vinger. Ik draag daar de ring bij die ik kreeg van hem toen ik zwanger bleek van onze zoon, en aan mijn andere hand draag ik de verlovingsring die ik, jawel je raadt het al, van mijn verloofde kreeg. Mijn vingers zitten dus vol met betekenisvolle sieraden.

Maar daar stop het voor mij niet. Zoals je wellicht hebt gezien, ben ik ook de trotse eigenaar van verschillende kleine kettinkjes. Allemaal hebben ze een betekenis voor me. En lang niet allemaal zijn ze mega duur. Dat scheelt aanzienlijk mocht je ze per ongeluk kwijtraken.


Vandaag in het woensdaglijstje geef ik je een aantal suggesties voor sieraden in het thema “doorleven”.

Kompas

Toen ik mezelf ging inschrijven bij de KvK een aantal jaar terug, kreeg ik van mijn vriendin een kettinkje met een kompas eraan. Het vatte precies samen wat ik wilde gaan doen. En hoewel mijn initiële plan niet helemaal lekker van de grond is gekomen, is het wel een kettinkje wat ik graag draag. Tot op de dag van vandaag spiegel ik mijn keuzes graag aan mijn innerlijke kompas, en daar is dit sieraad dan weer een mooie weerspiegeling van.

Lotus

Als het goed is, heb je deze met enige regelmaat voorbij zien komen op foto’s en video’s de laatste tijd. Mijn zilveren kettinkje met de lotus eraan. De lotus staat voor “resurrection” oftewel wederopstanding. Nou vind ik dat een behoorlijk zwaar woord, maar het is wel wat het is. Opstaan en kiezen om door te leven is niks minder dan dat, dus ik vind dit een mooie om zo af en toe bij stil te staan.

Feniks

Aan mijn bedelarmbandje is nog plek voor een extra hanger. Al heel lang twijfel ik om daar een feniks aan te hangen. Ook de feniks is inherent verbonden aan wederopstanding. Maar dan van een heftiger soort dan die van de lotus (vind ik). Al meer dan één keer heb ik hem ergens in een online winkelmandje gemikt om hem vervolgens niet af te rekenen. Dat komt vast nog wel een keer.

Keep fucking going

Mijn favoriete armband. De tekst staat aan de binnenkant gegraveerd, dus ik beledig er hopelijk niemand mee. Het is voor mij een soort constant reminder dat dingen niet vanzelf gaan en je gewoon in actie moet blijven komen voor de dingen die je echt wilt. Als ik dus een keer een baaldag heb omdat mijn bezoekersaantallen maar matig zijn of ik word afgewezen om een talk te geven, dan is deze armband mijn redder in nood.

Vingerafdruk munt

Ook nog hoog op mijn verlanglijstje is een hanger met de vingerafdruk van mijn zoon. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat ik er ook was gekomen als hij er niet was geweest, na de dood van Stefan, heeft hij het proces wel versneld. Mijn zoon is mijn alles. Met al zijn streken en buien erbij. Dan is een vingerafdruk toch wel heel bijzonder.

En zo kan ik mijn verlanglijstje nog wel veel langer maken, want er is zo veel. En het is allemaal zo mooi! En het heeft allemaal betekenis.

Heb jij een sieraad met een betekenis? Ik ben heel benieuwd, dan kan ik mijn verlanglijstje nog wat langer maken.


Janke Verhagen (37) is spreker, trainer en freelance schrijver. In 2014 kwam haar vriend, en vader van haar zoon om het leven bij een vergismoord (wat een lelijk woord is voor een persoonsverwisseling). Zij realiseerde zich al snel dat de manier waarop zij met deze situatie zou omgaan, bepalend zou zijn voor de rest van haar leven. Janke is de oprichtster van Het is om te Janke. Ze is enorm georganiseerd, pragmatisch, een tikkeltje dwangmatig en is dol op blauwe M&M’s. Humor en sarcasme zijn voor haar onlosmakelijk met het leven verbonden, net als pittige discussie.

Schrijf een reactie